maanantai 4. heinäkuuta 2016

Harvia kiuas

Päiväretki Tampereelle tehty eilen ja saimme kiukaan vaihdettua uuteen. 
Vaihto itsessään tapahtui kivuttomasti, koska K-Raudan nettisivuilla on virheelliset tuotetiedot niin mitään sanomista vastaan ei ollut. Lisäksi saimme pyynnöstä hyvityksenä paketin kiuaskiviä kaupan päälle. 
Uudeksi kiukaaksi valikoitui tämä:

Harvia Linear 22 RS

Kiuas, jossa ajaton muotoilu ja vahva rakenne kohtaavat.
Selkeälinjainen Harvia Linear on hehkuvan lämmön ja hyvien löylyjen lähde. Valurautaisen lasiluukun takana loimuava tuli luo saunaan tunnelmaa. Luukun kätisyys on vaihdettavissa. Mallissa on asennusta helpottavat säädettävät jalat, joiden avulla esimerkiksi savuaukon korkeus on helppo säätää oikealle kohdalle.
Sivulla sijaitsevalla vesisäiliöllä varustetut Harvia Linear 22LS ja Harvia Linear 22 RS ovat käytännöllisiä kiukaita, jotka antavat kunnon löylyt. Vesi kuumenee tilavassa 29 litran säiliössä samanaikaisesti, kun kiuas lämpenee löylykuntoon.
Kiukaan vaihto onnistui melkein kerralla :D Ensin vanhasta kiukaasta kivet pois (joita ei oltu vaihdettu varmaan kymmeneen vuoteen) sitten piippu irti ja kiuas paloiksi ja varastoon odottamaan kuljetusta kaatopaikalle. Sen jälkeen siivosin betonilaatan ja nurkat puhtaaksi tuhkasta.  


Sitten vesisäiliön hana paikoilleen muutamalla ruuvilla ja lasiluukun kätisyyden vaihto. Mukana tuli myös palokanavaan lisäyksenä asetettavat metallilistat joiden tarkoitus on laskea palokaasujen maksimilämpötilaa standardien mukaiseksi joka tässä tapauksessa on alle 600 astetta.Kiuas oli painava ja hankala kantaa. Tyylikkään ulkomuodon ansiosta musta päällipelti on melko irrallinen, teräväreunainen ja helposti taipuisa jos kunnolla ottaa kiinni ja vetää. Eli vahva rakenne jota Harvian nettisivuilta kopioidussa tekstissäkin kerrotaan ei ihan pidä paikkansa. Mutta kiukaassa on säädettävät jalat joka suuresti helpotti meidän tehtävää koska betonilaatta oli melkoisen kiero. Kun kiuas saatiin passiin, piippu tukevasti kiinni ja kivet aseteltua niin avokki lukaisi varmuuden vuoksi vielä käyttöohjeet joissa ilmeni että takaliitäntä aukko joka oli ruuvilla kiinni olisi pitänyt erikseen sulkea sulkukannella.

Eli kivet uudestaan pois ja kiuas pois paikoiltaan! Tämä olikin haasteellisempi tehtävä koska minä onnistuin tunkemaan piipun hormiin niin tiukkaan että piti vasaralla auttaa irti... Eli jos puukiuasta vaihdatte niin lukekaa ensin tarkasti käyttöohje ja huomioikaa kaikki ylimääräiset reiät umpeen :D


Nuppu tarkkaili työnjohtajana ylälauteella ja ihmetteli miksi sauna ei lämpene tarpeeksi nopeaan :D


Sauna lämpesi nopeasti ja erittäin tehokkaasti. Uutuuden haju oli melko voimakas niin poltimme useamman pesällinen ovi auki ja heittelimme vettä uusille kiville jotta puhdistuisivat. Seurauksena sauna palo.


No ei vaan :D Vesihöyry kiukaalta vaan humisee, villin näköistä kylläkin oli.
Kun hajut oli hälvenneet niin oli aika saunoa. Kiuas tarjosi hyvät, melko pehmeät löylyt. Kuivemmat oli kylläkin aiempaan kiukaaseen verrattuna kun vesihöyry ei teepannun tavoin tupruttanut säiliön kannesta. Mies tykkäsi erittäin paljon, minä kanssa vähän alemmalla lauteella. 
Näihin maisemiin oli hienoa lopettaa saunominen ja ilta. 


1 kommentti:

  1. You have a great deal of data and passion about saunas. I enjoy your perspective as well as your strategies. How frequently would you Visit the sauna?  saunajournal.com

    VastaaPoista