perjantai 19. lokakuuta 2018

DIY fireplace vol. 2

Terve!

Kuten otsikko jo kertoo niin kyseessä on tee-se-itse tyyppinen takkaluukun vaihto. Tämä jopa onnistui ja toistaiseksi vielä moitteettomasti.
Isäni on onneksemme ensimmäiseltä ammatiltaan muurari, meiltä tämä ei olisikaan sujunut yhtä näppärästi. Vanhassa luukussa on kahdet ovet. Ritilät ja kiinteät metalliluukut. Pelkkiä sisempiä luukkuja käyttäen savut tulevat yleensä osittain sisälle. Jos taas kaikki on kiinni niin tunnelma luonnollisesti katoaa kun tulta ei enää näe eikä lämpö hohkaa. 


Uuden luukun suunnittelu alkoi valmistajan valinnalla. Tämä oli helppo. Valitsimme Tapani Puosin josta tilasimme myös pari vuotta sitten kotiimme uuden lasisen luukun. Asiointi oli yksinkertaista. Lähetimme sähköpostiin takkaluukun ja -aukon mitoilla kyselyn ja saimme muutamassa päivässä vastauksen hinta-arvioineen. Laitettiin tilaus menemään ja parisen viikkoa myöhemmin luukku oli lähikaupassa noudettavissa. Matkahuolto toimitti perille.
Vanha takkaluukku oli alkuperäinen ja muurattu kunnolla kiinni rakenteisiin. Lisäksi runko oli kiinni joka nurkasta rautanauloilla. Naulat olivat noin 10cm pituisia, päistä taivutettuja ja osin muurattu takan rakenteisiin. Isä leikkasi rälläkällä rungon pienempiin palasiin jotta se saatiin irrotettu helpommin, ilman että takka itsessään kärsisi. Lisäksi kaksi yläreunassa olevaa naulaa piti leikata poikki koska ne eivät irronneet laastista. 
Runko lähti yllättävän siististi. Vanhaa laastia lohkeili jonkin verran mutta se oli helppo paikata.
Uuden luukun kiinnitys näytti melko simppeliltä. Yksi L-muotoinen ruuvi molemmilla sivuilla. Tiileen porattiin reikä, naula sisään ja kiristys paikoilleen ruuvilla. Reunat on tiivistetty palovillalla.
Koska olemme mökillä niin työvälineethän on aina modernia luokkaa. Niin myös tämä vatupassi joka löytyi varastosta. Tämä melkein esihistoriallinen työkalu ja isä onnistuivat saamaan takkaluukuun suoraan. Ainakin silmään se näyttää suoralta! Muistilistalle päätyi vatupassi joita on kaksi kotona. Toisen voisi pysyvästi viedä vihdoin mökille.. Viimeksi kun liiteriin tehtiin uusi lattia niin olisi vatupassia tarvittu. No kyllä homma hoitui tälläkin!Maailman pienimmillä ruuveilla oli myös takan lasiluukku kiinni rungossa. Niistä piti pitää hyvää huolta etteivät huku koska tuskin paikallisesta rautakaupasta olisi näin spesiaaleja löytynyt tähän hätään. Luukku oli otettava irti jotta rungon sai paikoilleen turvallisesti. Lasiluukun lisäksi on ritilä. Tämä on tapeilla rei`issä joten se on helppo irrottaa jos joskus siltä tuntuu.Seuraavaksi suojasin luukun metallireunat maalarinteipillä. Isä kävi läpi reunat laastilla ja pienet halkeamat mitä vuosien aikana takkaan oli tullut. Seuraavaan kertaan jäi minulle tehtäväksi maalata etureuna takasta uudelleen valkoiseksi, peittäen uuden laastin ja nokiset sormenjäljet mitä nyt saimme aikaiseksi!


Lopputuloksesta tuli erittäin hyvä. Testituli sisään ja todettiin että mistään ei savuttanut sisään, reunat on tiiviit. 
Tulet näyttää hyvältä. Lasin läpi hohkaa mukavasti. Nuppu varmaan löytää takan edustalta uuden lempipaikkansa. Se on melkoinen lämmittelijä. 
Mustat selkeät raamit kehystää tulta kauniisti. 
Suuri kiitos iskälle työstä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti