perjantai 20. maaliskuuta 2015

Ruttojuuri

Nimensä veroinen, järkyttävä rikkaruoho!!
Meijän mökillä on/oli tämä kyseinen raparperin näköinen kasvi joka sikiää kulovalkean tavoin. Ei nyt ihan mutta melkein..
Taustatietoa tästä kyseisestä kasvista selailin wikipediasta.

 "Ruttojuuri on tullut Pohjolaan luostarien munkkien mukana. Sitä on käytetty nimensä mukaisesti keskiaikana haavoja parantavana, mutta ennen kaikkea ruttolääkkeenä."

Ehkä ihan toimiva tuolloin mutta ei enää. 
 " Se kukkii aikaisin keväällä, jopa maaliskuussa. Koristekasviksi istutettu ruttojuuri voi vallata suurenkin alan kasvupaikakseen, ja sitä voi olla vaikea hävittää." Ai voi olla vaikea!?!!?

Alla olevassa kuvassa mökki on vasta valmistunut. Taitaa olla ensimmäinen kesä eli vuonna -85. Piha näyttää avoimelta ja siistiltä. Toivon suuresti että istutukset kivien välissä ei ole ruttojuurta mutta veikkaan että ne on..
Tuosta se levahtikin mökin portaille asti.Ruttojuuri kukkii todellakin ajoissa, tää kuva on huhtikuulta (2011) Kukka on ihan nätti joo mutta petollinen :D
Viime kesään asti katselin ja kirosin alati leviävää, polven korkusta mattoo joka hivuttautu pihan puolelle enemmän ja enemmän! 
Se kerkes kasvaan jo mökin portaille asti, samalla huomattiin porraslaattojen olevan vinossa. Mun veikkaus on että juuret möyhentäny maata niin että kivilaattakaan ei pysy enää paikoillaan..


Portailta on kivelle useampi metri matkaa ja kuvasta näkee että ruttojuuri on vieny 1/4 osan yläpihasta :(
Alotin yks kaunis kesäpäivä raivolla repiin lehtiä pois ja juuria kaivoin kuokalla.
Pari kottikärryllistä juuri lensi roviolle joka poltettiin tänä keväänä.
Nyt on pihassa karmee reikä mutta parempi sekin kun ruttojuuret! Seuraavan kerran kun tultiin mökille oli jo uusia lehtiä tullu pinnalle jotka revittiin kans melko nopeesti pois. Tätä jatkettiin koko kesä ja luultavasti vielä tänäkin kesänä.. Jos kaivinkoneella ruopis kunnolla juuret pois niin luultavasti päästäis kokonaan eroon ruttojuuresta. Mutta rahaa ei siihen nyt löydy niin käsipelillä homma hoituu.

Kymmenen pisteen vinkki niille jotka harkitsee jotain täyttökasvia maalle, UNOHTAKAA RUTTOJUURI!!! :D

4 kommenttia:

 1. Roundup ei maksa paljon. Toinen on kattaa mustalla muovilla ko. kohta ens kesäks. Palaa mustalle mullalle kun elävät ei saa valoa eikä vettä. Loppuu yhteytys ja siemennys. Tuhoo myös juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin en usko mainoksia että koskettamalla lehteen roundupilla koko kasvi kuolee :D Mutta alueen peittäminen vois toimia joten kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Itse sain kyllä tapettua Roundupilla vähän liikaakin, siksi peitän jatkossa muovilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jotain että olis vähän liiankin tehokasta myrkkyä, jättää jäämiä luontoon. Ja meillä on kaksi kissaa vapaana jotka syövät heinää myös kyseisellä alueella niin en viitti ottaa riskiä että saavat jonkun myrkytyksen :D

   Poista