maanantai 4. tammikuuta 2021

Kaivinkone kylässä

 Hyvää alkanutta tätä vuotta!

Vuoden vaihde sujui rauhallisissa tunnelmissa minun vanhempien luona syöden, saunoen ja pelaillen lautapeliä. Jaksoin jopa kahteen asti yöllä valvoa muiden kanssa. 

Virallinen äitiysloma alkaa tällä viikolla ja siskoni on maalannut tulevaa lastenhuonetta kuntoon. Ihanaa että on osaavia käsiä ympärillä, jotka auttavat!

Minulla on tapana pari kertaa vuodessa siirtää kuvat puhelimesta koneelle, käydä ne läpi ja siirtää vuosikansio talteen koneelta ulkoiselle kovalevylle. Muutamana päivänä olen kuvia katsellut ja koittanut siivota jotta saisin ne järjestykseen. Katselin myös kuinka paljon kuvia on mökin projekteista jäänyt jemmaan! Mökin projektithan jatkuu ja jatkuu vaan mutta voisin tähän yhden osuuden pilkkoa postaukseksi.

Alkusyksyllä 2019 mökille tuli kaivinkone ensimmäisen kerran. Tontin reunaa kohti kulki käsin kaivettu pieni oja, joka yleensä joka kevät sulamisvesien aikaan tulvi yli pihaan. Vaikka näkyvästi lunta ei olisi kovinkaan paljoa niin vettä silti riittää takana olevasta vuoresta vaikka ja kuinka.. Tarkoitus oli kaivinkoneella kaivattaa hieman syvempi oja, asentaa sinne rumpuputki ja peittää se, jotta tasaista aluetta tulisi pihaan lisää koska pihaan mahtui aikaisemmin vain pari autoa ja nekin perätysten kapeasta tuloaukosta. Kaivinkone tuotiin edellisenä iltana paikalle ja sen ohi pääsi pihaan vain kävellen. Työmaalla oli taas minä ja mieheni sekä minun vanhemmat auttamassa konekuskien lisäksi. Rumpuputket mallailtiin paikoilleen etukäteen.
Seuraava aamu koitti aurinkoisena ja lämpöisenä. Oli mukava herätä ja syödä rauhassa aamiainen ja odotella että työt lähtee käyntiin. Nuppu ehti myös tutkimaan ja tarkastamaan työkoneet läpi. Kun ne hurahti käyntiin niin molempia kissoja alkoi jännittää sen verran että poistuivat sisätiloihin turvaan.

Kuten tontilla kuuluu perinteitä kunnioittaen, löytää mielettömän isoja kiven järkäleitä joka puolelta niin miksi ei myös tässäkin kohtaa projektia. Onneksi oli tuollainen dumpperi, jolla toinen työmies kuljetti kiviä muualle pois kaivinkoneen tieltä. Käsipelillä tämäkin työvaihe olisi vienyt iäisyyden..

Sinne ne putket hukkui. Seuraavaksi ne peitettiin ja maata tasoitettiin. Leikkimökin viereen jäi yksi suuri kivi jota ei dumpperin kyytiin saatu nostettua. Olisi tarkoitus se räjäyttää pienemmäksi joskus. Työt hiljeni ruokatauon ajaksi jolloin kissat uskalsivat taas seikkailla hetken ja ihmetellä myllerrystä mikä tontilla heidän päiväuniensa aikana oli tapahtunut!

Ojansuu tarvitsee vielä viimeistelyä. Vuodessa on huomannut että putken suu on jäänyt hieman liian ylös ja vesi seisoo lammikkona pohjalla tai virtaa putken alta johonkin.. Pohjalle pitää asentaa suodatinkangasta ja kiviä/mursketta/soraa nostamaan ojanpohja putken suulle. Lisäksi putken päähän on taiteltu ja kiinnitetty ruuveilla jyrsijäverkosta ns. hattu estämään lehtien, roskien ja pienten eläinten pääsy putkeen. Kissat meinaan mahtuisi mukavasti putken uumeniin..

Kaivinkone oli tontilla koko viikonlopun, ojan kaivuuseen sillä meni muutama tunti. Oli ilo seurata vierestä kuinka hyvää työtä miehet ja koneet tekivät!Tästä on taas hyvä jatkaa! :)


                                        - Sanna - 

13 kommenttia:

 1. Hyvin näytti kaivinkoneurakointi valmistuneen, vaikka aika mylläystä kyllä! Meilläkin pitäisi mökillä Savonlinnassa tehdä tänä vuonna maanrakennushommia. Mutta odotellaan kyllä lämpimämpiä ja parempia kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mylläystä se nimenomaan onkin, käsipelillä saisi onnettoman naarmun tehtyä vain pintamaahan! Onneksi on koneita mitä voi hyödyntää 😁

   Poista
 2. Meidänkin pitäisi tehdä mökillä maatöitä tänä vuonna. Kaivinkone onneksi löytyy omasta takaa, mutta nyt siinä oli jotain vikaa. Puoliso mietti, että olisiko hydraulisylinterit mitkä reistailee. Koneet kyllä helpottaa tuollaisia hommia, kuten sanoitkin niin käsipelillä menisi kyllä ikä ja terveys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm. Toivottavasti saatte koneen korjattua ja pääsette hommiin nyt kun kevät on niin nätisti aluillaan!

   Poista
 3. Kätevä tuollainen työkone maanrakennustöiden apuna! Me ostimme uuden tontin juuri Espoosta ja siellä pitäisi muokata hieman maata ennen kuin aloitellaan rakentamista. Jonkin verran pitää ehkä tuota räjäyttelyäkin harrastaa, sen verran kallioinen maapohja kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me emme vielä ole päässeet räjäyttelemään, projekti odottelee vielä.. :)

   Poista
 4. Aikamoisia tuollaiset maatyöt. Me hankimme vanhan mökin Oulussa ja siellä pitää laittaa kaikki putket ja sähköt sun muut uusiksi. LVI-työt olisi siis tarkoitus saada tänä kesänä pois alta. Miten muuten, laitoitteko myllerretyn maan päälle jotakin siirtonurmikkoa vai odottelitteko vain uuden kasvamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmi/niitty/ryteikkö kasvoi hyvin nopeasti kesän aikana tuohon. Toiveena lähemmäs rantaa olisi kuntta ja tuohon leikkimökin paikalle olisi tarkoitus rakentaa uusi mökki joskus tässä 10 vuoden sisällä :D

   Poista
 5. Iso työ on ollut kyllä kaivinkoneella tehdä putkille kaivaukset ja peittäminen. Oliko helppo kuljettaa kaivinkone teidän tontille? Meidän tontti oli syrjäseudulla kun maanrakennustöitä tehtiin. Ongelmaksi muodostui nopeasti työpäivien aikana koneiden tankkaus. Kaivinkoneen kuljettaja kuitenkin osasi tilata tankkauspalvelun paikalla ja tämän johdosta työhön ei tullut keskeytyksiä. https://www.tankkauspartio.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkitiellä on painoraja routa-aikaan mutta muutoin on kestävä. Koneet tuotiin melko läheltä traktorilla vedettävällä lavetilla ja viikonlopun työt ehti tehdä yhdellä tankillisella mikä helpotti kovasti asiaa!

   Poista
 6. Hyvältä näyttää tuo työn jälki. Meillä on myös maanrakennustyöt alkamassa, kunhan saadaan kaapelikauha kaivinkoneseen. Ja tottakai myös odotellaan, että lumet sekä maa sulaa.

  VastaaPoista

 7. Meillä on myös mökillä projekti käynnissä ja tontilla pyörii vaikka minkälaisia koneita, kun uuden saunarakennuksen pohjatöitä valmistellaan. Osa työkoneista on vuokrattu käyttöön vaihtokoneita yrityksille tarjoavasta firmasta, joka helpottaa huomattavasti koneiden hankinnassa. Saapa nähdä, minkälaisia kivenjärkäleitä meidän tontilta löytyy, mutta hyvä tietää, että niidenkin pienentämiseen löytyy keinot. https://kome.fi/tuotteet/sora/

  VastaaPoista
 8. Aikamoisia kivenjärkäleitä tontiltanne on löytynyt. Meidän mökki sijaitsee erittäin kallioisessa maastossa, joten lähes koko maaperä on kiveä. Sielläkin on tekemistä aina, kun maaperää halutaan muokata. Nyt on taas urakka edessä, jossa täytyisi siirtää puutavaraa pois rannasta ja tarvitsisimme pienkuormaajaan uudet renkaat, joten haussa kestävät trukkien renkaat.

  VastaaPoista