tiistai 20. kesäkuuta 2017

Karun paikan kukat

Minä en mikään hortonomi ole mutta ajattelin kokeilla että saisinko edes kivikkokasveja pysymään hengissä. Mummuni oli kunnon viherpeukalo. Mökillä oli kukkia joka puolella ja joka kivenkolo tai kanto oli käytetty istutuksissa hyväksi. Ajan kanssa nehän lahoi ja niistä tuli herkullisia kusiaispesiä joita saatiin reilulla kädellä raivata.
Mökillä on vieläkin rannassa muutaman iso kiven päällä erinäisiä kivikkokasveja joita en edes osaa nimetä kaikkia. Yksi minkä osasin oli sammalleimu ja päätin uudelleen istuttaa sen yhden suuren kiven päälle. Muistan lapsuudesta että nää rannan kivet oli melkein kaikki alkukesästä vaalenpunaisia :D 
Viime viikolla oli vapaata joten käytin sadepäivän hyödyksi ja ajelin mökille istutushommiin. Parin tunnin keikka ja ajelin takaisin kotiin.  



Ensimmäisenä raivasin vanhan kasvuston pois ja nostin reunakivet kaiken mullan ja heinien alta uudestaan esiin. Koska kyseessä on meijän mökki niin tottakai joka kiven alla kuhisi kusiaisia. Kävin vedenkeittimellä keittään pari satsia kiehuvaa vettä ja poltin ne mulkerot.



Toin hieman hiekkaa kivien alle ettei ihan heti painu maan alle uudestaan. Lisäksi jätin yläkulmaan vielä jotain vanhaa, ilmeisesti googlen mukaan jonkin sortin maksaruohoa (kaukasianmaksaruoho). Sen jälkeen levitin 30l multaa ja istutin 6kpl sammalleimun taimea.



Vanhastaan kiven päällä oli maksaruohon lisäksi tämän näköinen kasvi. Sain sen juurineen säästettyä niin koitin uuden mullan avulla saada senkin kukkiin uudestaan. Katsotaan mitä tuleman pitää. Jos nyt olisi alkuun selvinnyt vaikka hengissä tämän viikkon kun mökillä ei olla ehditty käymään.



Taustalla olevalla kivellä on paljon tuota maksaruohoa, vein ison irtonaisen maton istutuksen alta sinne ja jos lähtee vielä juurtuun niin hauska yllätys olisi.


Juhannusviikko lomaillaan ja "nautitaan kesästä". Juhannusta tosin ei tällä kertaa vietetä omalla mökillä vaan A:n kaverin luona.


11 päivää myöhemmin : kasvit oli sentään vielä hengissä vaikka multa oli jo ihan rutikuivaa pölyä vain. Jäljistä näki että satanut on kyllä jossain vaiheessa oikein kunnollakin. Hieman kastelin lisää mutta en paljoa koska tälle viikolle on luvattu paljon sadetta. Tänäänkin on satanut kaatamalla koko päivän. Keli on juuri niinkuin lomalla kuuluukin olla eli huono :D Torstaihin asti on luvattu vain sadetta. Meillä on mukana kirjoja ja läppäri että ei tylsää pitäisi tulla. Paljon olisi ulkohommia vaan ollut mitä olisi voinut tehdä. Ehkä jos sade hieman taukoo niin sitten.


 
Nala sai heti kiinni päästäisen. Oli elossa kuitenkin vielä niin pelastettiin se ja kissat meni hetkeksi jäähylle sisälle. Kun päästettiin takaisin ulos niin kova oli nuuhkinta terassilla että mihin ihmeeseen se hiiri katosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti