maanantai 14. elokuuta 2017

Isojärven kansallispuisto

Viime tiistaina päätimme käydä kävelyllä Isojärven kansallispuistossa joka sijaitsee Kuhmoisten keskustasta noin 17km Länkipohjaa kohti. 
Joka kerta mökille mennessä on ajettu kyltin ohi ja mietitty että olisipa kiva käydä tuolla kävelemässä. Vihdoin ja viimein sitten saimme aikaiseksi ja voinpa kertoa että oli hyvät maastot joita oli kiva kävellä.
Lisää tietoa löydät täältä Luontoon.fi
Ajoimme auton Heretyn kämpän parkkipaikalle josta lähdimme liikkeelle. Mulla on kännykässä SportsTracker niin pitihän se laittaa päälle että näemme reitin ja käytetyn ajan. Matkaa kertyi 6,4km ja aikaa käytimme kävelemiseen 2h10min. Evästauko pidettiin myös mutta sitä ei laskettu kellolla :)





 "Heretyn kämppä rakennettiin alunperin yhtä hakkuuta varten, mutta siellä majoittuikin sitten metsätyömiehiä yli 20 vuoden ajan. Vilkkaimpina aikoina 1950-luvulla siellä piti majaa liki neljäkymmentä miestä.  
Valtion mailla, nykyisen Isojärven kansallispuiston ympäristössä, tehtiin ensimmäiset suuret metsätyöt jo 1880-luvulla. Puuta otettiin valikoiden ja työvoimaa tarvittiin paljon. Lähipitäjistä kruunun savotalle tulevat miehet eivät kaikki mahtuneet alueen taloihin ja torppiin yöpymään, vaan majoituskäyttöön otettiin myös saunat ja riihet. Päätyökaluna raskaassa työssä oli kirves. Savotalla kannot jätettiin pitkiksi kuin rippikoulupojat, koska pitkään kantoon puu oli pehmeämpi hakata. Pitkät kannot säästivät myös jätkien selkiä, eikä talviaikaan tarvinnut kaivaa lumen alta jäisiä juurenniskoja" 








Heretty toimii Isojärven kansallispuiston keskusopastuspaikkana. Kesäisin Heretyssä toimii kesäkahvila. Tarjolla myös majoitusta. Lisäksi paikalla voi myös patikoinnin lisäksi harrastaa soutamista, melontaa, geokätköilyä, pyöräilyä, sienestystä ja marjastusta sekä talvisin hiihtoa ja lumikenkäilyä mm.
Eväitä pysähdyimme syömään noin puoleen väliin matkaa eli Kuorejärven laavulle. 







Et sellasta. Maisemat oli komeet ja samoin keli. Kivaa oli ja suosittelen ehdottomasti käymään Isojärvellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti