sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Metsien kultaa

Hei!

Syksy on tullut myös Kotarantaan vaikka aurinkoisia ja lämpöisiä päiviä on ollut vielä. Ilmassa tuntuu pieni koleus ja kissat viihtyvät enemmän takan päällä kuin ulkona. Poikkeuksena Nala joka harventaa edelleen päästäis/hiiri kantoja lähiympäristöstä.


Viime viikonloppuna olimme taas harventamassa pusikoita ja polttamassa kokkoa mökillä minun vanhempieni avustuksella. Kävimme äiten kanssa sienimetsällä ihan mökin vieressä.
Mukavaa kun omasta pihasta löytyy kanttarellit. 500m päästä mustatorvisienet ja muutaman kilometrin säteellä vielä suppilovahverot! 

Lisäksi pihassa kasvaa tatteja, karvarouskuja ja ei syötävistä niin kärpässieniä ja muita 


ÄLÄ SYÖ

ÄLÄ SYÖ

ÄLÄ SYÖ

ÄLÄ SYÖ

KARVAROUSKUKANTTARELLI


KANTTARELLI

Lauantai-iltana ruokaa ja saunaa odotellessa kävimme äiten kanssa läheisessä metsässä josta löysimme mustatorvisieniä kopallisen. Alkoi satamaan vettä joten keskeytimme ja palasimme mökille. Seuraavana päivänä kävimme uudelleen samassa metsässä, tien toisella puolella vain ja keräsimme toisen kopallisen torvisieniä!


Mustatorvisieni eli Craterellus cornucopioides. Mustatorvisieni on kanttarelleihin kuuluva ruokasieni joka ei esikäsittelyä kaipaa. Wikipedia tarjoaa seuraavanlaisen kuvauksen sienestä "Mustatorvisienen lakki on ontto ja tumma, suppilomainen. Se on päältä mustanruskea ja alta mustanharmaa. Alapinta on myös valkoisen härmän peittämä. Märkänä väri on pikimusta. Sienen torven ulkopinta on matalasti poimuttunut, ja sen reuna on mutkainen. Raaka sieni tuoksuu miedosti omenalta ja maistuu voimakkaalta"


Sienet maastoutui melkein täydellisesti puista tippuneisiin lehtiin jotka olivat jo melkein maatuneita ja väriltään mustia / tumman ruskeita. Välillä sain pyöriä ympyrää kun mitään ei löydy ja heti kun ääneen sanoo että nyt lähetään pois niin seuraavalla askeleella silmiin osuu suuri rypäs sieniä ja kori onkin jo puolillaan. Sienestys on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Vaikkakin hirvikärpänenkin löytyi tukasta.


Sienimetsältä saavuimme suoraan lounaalle. Saimme isältäni savustuspöntön jonka vaari on 80-luvulla tehnyt vanhasta pulsaattorista. Se toimii edelleen hyvin ja saimme herkulliset maistiaispalat savustettua lohta ja siikaa!
Kotona tein meille mustatorvisienikeitto joka oli herkullista vaikkakin voimakkaan makuista. Loput sienet kuivasin kylppärissä lattialämmityksen avulla ja säilöin lasipurkkiin. Kanttarellit paistoin niin että nesteet haihtui ja pakastin. Saadaan herkutella myös talvella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti