Hei!
Saimme häälahjaksi rakkaalta ystävältäni aidot kuksat joista voimme mökin rappusilla nauttia aamukahvit.
Kuksathan pitää ennen käyttöönottoa käsitellä
jotta ne ei halkea eikä ime itseensä vieraita aineita jotka voivat vaikuttaa
nautittavan nesteen makuun jatkossa.
Kävimme läpi netistä löytämiämme vinkkejä ja ohjeita ja päädyimme toteuttamaan seuraavanlaisen kahvirasvakäsittelyn. Anteeksi ammattilaiset jos meni pahasti mettään!
Ensin keitimme kahvit, täytimme kuksat
piripintaan täyteen ja annoimme olla puolisen tuntia. Huomasimme että tänä
aikana kahvin pinta oli laskenut eli osa oli imeytynyt kuksaan. Kahvit
viskasimme mäelle koska kuksaa keitetään suolaliuoksessa tekovaiheessa ja nyt
se ylimääräinen suola liukeni kahviin.
Tämän jälkeen annoimme kuppien kuivahtaa parisen
tuntia jotta puun huokoset avautuvat.
Sitten otimme ne aiemmin keitetyn kahvin porot
ja hieroimme puruja kuksan sisäpinnalle. Tällöin puruista irtoavaa rasvaa
imeytyy puun huokosiin ja muodostaa suojaavan kalvon puun pinnalle.
Käsittelyn jälkeen purut huuhdottiin vain vedellä pois, keitettiin uudet
kahvit ja nautittiin istuen mökin terassilla auringon paistaessa helteisenä
viikonloppuna.
Kuksat ovat todella
upeat! Saimme omilla nimillämme sekä hääpäivällämme varustetut kuksat.
Kaiverrukset oli tehty käsin vapaalla mutta erittäin tarkalla
polttokaiverrustekniikalla. Tämän huomasimme kun tutkimme tarkemmin hääpäivämme
numeroita. Ensin näytti siltä että nimemme on polttomerkkinä painettu kun työn
jälki oli niin tasaista mutta huomasimme numeroissa pientä eroa josta kävi ilmi
että vapaalla kädellä ilman muottia kaikki oli kirjoitettu. Upeaa käsityötä!
Kaunis kiitos ihanasta muistosta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti